Da li često menjate membranske filtere na vašoj reverznoj osmozi? | Vodo Service

Posted by | December 30, 2014 | Informacije | No Comments

 

Uredjaj Reverzne osmoze

membrane-ROMembrane reverzne osmoze

Reverzna osmoza (RO) je uređaj za prečišćavanje vode u kome se zaprljana voda pod visokim pritiskom provlači kroz membranske filtere sa porama veličina 0.0002 – 0.001 mikrona. To znači da je uređaj u stanju da ukloni 95% – 99.5% svih nečistoća u vodi i proizvede vodu izuzetnog kvaliteta. Kao rezultat ovog rada, nečistoće iz napojne vode ostaju ispred membrane, dok čista voda prolazi sa druge strane membrane. Prečišćena voda se može upotrebiti za napajanje kotlova, za raznovrsne industrijske procese, pripremu pijaće vode ili druge namene.
Nasuprot tome, otpadna voda koja nastaje sadrži sve nečistoće koje je membranski filter zadržao i ta voda je 4 ili 5 puta koncentrovanija nečistoćama nego ulazna voda. Zbog toga su membranski filteri unutar uređaja jako osetljivi i mogu se zapušiti u kratkom vremenskom roku, prouzrokujući prestanak rada uređaja i neophodnost zamene membrana. Ukoliko ne postoji pravilan hemijski tretman, membrane mogu trajati jako kratko, tek par nedelja ili meseci u zavisnosti od kvaliteta ulazne vode. Sa pravilnim predtretmanom i hemijskim tretmanom moguće je produžiti vek trajanja membrana i preko 5 godina. Obzirom na cenu zamene membranskih filtera i instalacije novih, period trajanja filtera je najznačajniji faktor u iznosu troškova rada uređaja reverzne osmoze i konačne cene proizvedene vode. Zaključak je da će pravilan hemijski tretman sprečiti velike novčane troškove čestih zamena membranskih filtera.

 

mikrobiološke-naslage                                                         naslage-kamenca
Membrana zaprljana mikrobiološkim naslagama                                  Membrana zaprljana taloženjem naslaga kamenca

 

čista-membrana
zaprljana-membrana           Čista membrana iz membranskog elementa                     Zaprljana membrana usled nepravilnog tretmana

Ukoliko vaš odgovor na pitanje iz naslova glasi da menjate membranske filtere u periodu kraćem od 5 godina, onda je sigurno da trenutno trpite velike troškove održavanja uređaja reverzne osmoze i da preskupo plaćate proizvedenu vodu.
Rešenje kako da smanjite ove troškove je upotreba naprednih hemijskih sredstava za zaštitu membranskih filtera. Na ovaj način je moguće produžiti vek trajanja filtera i značajno smanjiti troškove.

upravljanje-kvalitetom-vodeVodoservice je vaš stručni konsultant i partner u ovom poslu. Naš fokus je na dugoročnoj saradnji, redovnim servisnim posetama, izveštavanju i praćenju podataka kako bi se pozitivni trendovi zabeležili, a smanjeni troškovi dokazali novčanim iznosima.

Vodoservice će za Vas uraditi besplatnu hemijsku analizu vode i dati Vam rešenje kako da produžite vek trajanja membranskih filtera. Izlaskom na teren, na osnovu testiranja vaše vode, i detaljnom analizom karakteristika sistema, ponudićemo Vam najbolje i najekonomičnije rešenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Pozovite nas