Da li često menjate membranske filtere na vašoj reverznoj osmozi?

Da li često menjate membranske filtere na vašoj reverznoj osmozi?

membrane-RO

Membrane reverzne osmoze

Reverzna osmoza (RO) je uređaj za prečišćavanje vode u kome se zaprljana voda pod visokim pritiskom provlači kroz membranske filtere sa porama veličina 0.0002 – 0.001 mikrona. To znači da je uređaj u stanju da ukloni 95% – 99.5% svih nečistoća u vodi i proizvede vodu izuzetnog kvaliteta. Kao rezultat ovog rada, nečistoće iz napojne vode ostaju ispred membrane, dok čista voda prolazi sa druge strane membrane. Prečišćena voda se može upotrebiti za napajanje kotlova, za raznovrsne industrijske procese, pripremu pijaće vode ili druge namene.

Membrana zaprljana mikrobiološkim naslagama

Nasuprot tome, otpadna voda koja nastaje sadrži sve nečistoće koje je membranski filter zadržao i ta voda je 4 ili 5 puta koncentrovanija nečistoćama nego ulazna voda. Zbog toga su membranski filteri unutar uređaja jako osetljivi i mogu se zapušiti u kratkom vremenskom roku, prouzrokujući prestanak rada uređaja i neophodnost zamene membrana. Ukoliko ne postoji pravilan hemijski tretman, membrane mogu trajati jako kratko, tek par nedelja ili meseci u zavisnosti od kvaliteta ulazne vode.

Membrana zaprljana taloženjem naslaga kamenca

Sa pravilnim predtretmanom i hemijskim tretmanom moguće je produžiti vek trajanja membrana i preko 5 godina. Obzirom na cenu zamene membranskih filtera i instalacije novih, period trajanja filtera je najznačajniji faktor u iznosu troškova rada uređaja reverzne osmoze i konačne cene proizvedene vode. Zaključak je da će pravilan hemijski tretman sprečiti velike novčane troškove čestih zamena membranskih filtera.

Ukoliko vaš odgovor na pitanje iz naslova glasi da menjate membranske filtere u periodu kraćem od 5 godina, onda je sigurno da trenutno trpite velike troškove održavanja uređaja reverzne osmoze i da preskupo plaćate proizvedenu vodu.

Zaprljana membrana usled nepravilnog tretmana

Čista membrana iz membranskog elementa

Rešenje kako da smanjite ove troškove je upotreba naprednih hemijskih sredstava za zaštitu membranskih filtera. Na ovaj način je moguće produžiti vek trajanja filtera i značajno smanjiti troškove.

upravljanje-kvalitetom-vode

Vodoservice je vaš stručni konsultant i partner u ovom poslu. Naš fokus je na dugoročnoj saradnji, redovnim servisnim posetama, izveštavanju i praćenju podataka kako bi se pozitivni trendovi zabeležili, a smanjeni troškovi dokazali novčanim iznosima.

Vodoservice će za Vas uraditi besplatnu hemijsku analizu vode i dati Vam rešenje kako da produžite vek trajanja membranskih filtera. Izlaskom na teren, na osnovu testiranja vaše vode, i detaljnom analizom karakteristika sistema, ponudićemo Vam najbolje i najekonomičnije rešenje.

prethodni članci

Imate li dodatnih pitanja?

Slobodno nas kontaktirajte i  porazgovaraćemo o vašim specifičnim potrebama.

Nazovite nas

Call Now ButtonPOZOVITE NAS